JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

About Uries

ars longa, vita brevis…

Vizibilul şi invizibilul, fericirea Fiinţării, valoarea lucrurilor simple, raportul dintre neant şi realitate, exersarea Prezentului şi selecţia continuă între semnificativ şi nesemnificativ, iată artistul, fotograful care călătoreşte prin lumea umbrelor uitând de el.

Traian Uries Photography

în trecut…


Încă din fragedă copilărie am fost fascinat de imaginea imortalizată pe hârtie sau de cea mişcată pe marele ecran. Îmi amintesc că în vremea acelor începuturi mintea îmi născocea mereu şi mereu acelaşi gând: cum se pot transpune momente din viaţa noastră pe o bucată de carton numită fotografie? Decupam din reviste şi ziare fotografii cu actori sau modele din acea vreme şi după ce studiam compoziţia şi mesajul le lipeam prin caiete considerate colectii de fotografii. Imaginile preferate erau cele cu oameni celebri, însă îi simpatizam şi pe cei obişnuiţi. Nu eram indiferent nici în faţa celor în care erau înfăţişate cu stângăcie natura, minuni sălbatice captate de fotografii din acea vreme, unii dintre aceştia fiind poate la începuturile carierei.

Mai târziu, pe la 17 ani, cu bani câştigaţi destul de greu, am reuşit să-mi cumpăr un aparat de fotografiat Smena, crezând că asta era tot ce trebuia să fac pentru a obţine imagini asemănătoare cu cele lipite prin caietele mele de colecţie. Mă uitam la el şi nu ştiam ce trebuie să fac pentru ca acesta să înceapă să funcţioneze. Îmi părea totul atât de complicat. L-am deschis şi mi-am dat seama că este nevoie şi de film. Până am reuşit să am un Smena pregătit să fotografieze am stricat mai multe filme, lucru care mi-a dat o gaură serioasă în buget.

Am continuat cu studiul amănunţit al instrucţiunilor şi cu apăsatul pe butoane, cu întrebări la care nimeni nu vroia sau nu ştia să-mi dea răspuns. Nu exista internet pe atunci. Acum este simplu, dacă ai o dilemă eşti doar la un click distanţă de soluţionarea ei. Am început să fotografiez orice şi pe oricine, fiind foarte mândru că pot fi şi eu un fotograf. Dar nu eram, pentru că primele zeci de fotografii erau doar nişte mizerii bune de aruncat la coş.

Ca să nu mai cheltuiesc bani pe rebuturile prelucrate la un laborator din oraş m-am hotărât să-mi cumpăr tot ce-mi trebuie pentru amenajarea propriei mele camere obscure. Aparat de mărit, soluţii, hârtie fotografică, tăvi, pensete, ghilotină, mi-am cumpărat aproape tot ce trebuia, chiar dacă pentru mine fotografiatul în sine încă era în stadiul de început.

Încet, după multe frustrări şi timp petrecut în lumina obscură a noului meu laborator foto, în tăvile cu revelatoare au început să apară fotografii cu oameni, multe chipuri expresive sau instantanee pentru care de multe ori am fost chiar înjurat.

Astăzi, aparatul de mărit se odihneşte în cutia lui, hârtia fotografică nefolosită se îngălbeneşte în plicuri niciodată deschise şi multe filme nedevelopate zac pe undeva prin nişte cutii prăfuite şi ele de vreme. Aparatul Smena… pregătit să-l adaug la colecţie. O mică legendă neştiută de mulţi fotografi născuţi cu digitalul gata pregătit de shooting.

în prezent…


Câţiva dintre fotografii mei preferaţi: Henri Cartier-Bresson, Andrzej Dragan, Brooks Jensen, Jan Saudek, Gavin O’neill, Cosmin Gogu, Doru Amăriucăi.

…Plec de multe ori cu noaptea în cap pentru a ajunge în locuri unde natura încă respiră libertate, în locuri unde Prezentul este singurul element care există în acest univers. Alteori, bat asfaltul pentru a găsi oameni care prin expresia chipului lor îmi spun ceva mai mult decât cele o mie de cuvinte emblematice în arta fotografică. Încerc să îngheţ stări de spirit, expresii ale chipului uman, emoţii şi poveşti care te îmbie la tot pasul.


tehnic vorbind…


Dacă vrei să lucrezi cu mine vei găsi aici tot ce ai nevoie pentru a mă contacta. Mă interesează fotografia de portret, nud, fashion şi natură. Deşi abordez şi comercialul nu sunt disponibil pentru nunţi sau botezuri decât în cazuri excepţionale. Când nu fac fotografie, scriu sau construiesc website-uri.

Dacă îţi doreşti o fotografie descoperită pe website-ul meu contactează-mă şi cu siguranţă te voi ajuta să obţii ceea ce-ţi doreşti. Sunt deschis la minte şi nu fac rabat de la seriozitate, punctualitate şi calitate. Fie că eşti bărbat sau femeie, dacă te consideri un potenţial model pentru fotografie de modă sau orice alt tip de fotografie, îmi poţi trimite un e-mail cu datele tale de contact şi câteva detalii despre tine.

  • Nu ezita să mă contactezi chiar acum prin intermediul paginii de contact.
  • Please do not hesitate to contact me via the contact page.